Çarpıtma ne demek edebiyatta?
First Draft’a göre çarpıtılmış içerik, “bir konu veya bireyleri ilgilendiren konuların bir yönünü yanlış temsil ederek bilginin yanıltıcı şekilde kullanılması” olarak tanımlanabilir.
Çarpıtmak ne demek?
[1] Çarpıtmak. [2] Gerçek anlamdan uzaklaştırmak.
Çarpıtma nedir örnek?
Bu düşünce biçimi, bir kişinin başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğünü bilmesi gerektiğidir. Örneğin; konuştuğunuz arkadaşınız aniden esnemeye başladığında, “Ben onu sıktım, o da benden sıkıldı” diye düşünmek bilişsel çarpıtmaya bir örnektir.
Çarpıtma nedir araştırma?
Sahtecilik: Araştırma kayıtlarında ve verilerinde değişiklik yapmak. Kullanılmayan yöntemleri, ekipmanları ve malzemeleri kullanılıyormuş gibi sunmak. Araştırma hipotezine uymayan verileri değerlendirmemek. İlgili teorilere ve varsayımlara uyması için verileri ve/veya sonuçları manipüle etmek.
Çarpıtma ne demek TDK?
TDK’da “çarpıtma” kelimesinin “yanlış veya kötü bir duruma yol açma” ve “gerçek anlamından sapma” anlamları tek başına kullanılmaya yeterli olmayıp, bize yol gösterici niteliktedir.
Çarpıtma haberi nedir?
Dezenformasyon, kasıtlı olarak yayılan yanlış veya doğru olmayan bilgidir; bilginin çarpıtılması anlamına gelir. Rakibi aşağılamayı, küçük düşürmeyi ve küçük düşürmeyi amaçlayan karşı propagandaya benzer.
Çarpıtılmış düşünce ne demek?
Bilişsel çarpıtmalar veya çarpık düşünme olarak da adlandırabileceğimiz düşünce hatalarını, danışanın sürekli olarak yanlış ve yardımcı olmayan düşünceleri olarak tanımlayabiliriz. Danışanı rahatsız eden düşüncelerin çoğu çarpık ve gerçek dışıdır.
Psikolojide çarpıtma nedir?
Psikolojide bilişsel önyargı kavramı, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik olarak irrasyonel bir düşünce tarzını izlemeleri anlamına gelir.
Çarpık düşünce nedir?
Bilişsel çarpıtmalar, çarpıtılmış düşünceler olarak da adlandırılır, gerçeklere dayanmayan abartılı düşünce kalıplarıdır. Bilişsel çarpıtmaları, her şeyi ya da hiçbir şeyi düşünmeyi, aşırı genellemeyi ve yapmalı/yapmalı düşünce kalıplarını filtrelemek için önceki makalemizi okuyabilirsiniz ↗
Çarpıtma mekanizması nedir?
(Oidipus kompleksinden dolayı fallik dönemdeki saplantıdır.) Çarpıtma: Bireyin olguları kendi çıkarlarına uygun şekilde anlamasıdır. Örnek: Bir erkek çocuğu, hoşlandığı bir kız arkadaşının her zaman kendisine selam verdiğini ve “Bu kız beni seviyor, bu kızı dışarı davet edeceğim.” dediğini arkadaşlarına söyler.
Çarpıtma nedir etik?
Sahtecilik/Çarpıtma: Önyargı, istatistiksel veriler gibi araştırmalardaki belirli veri noktalarının, doğru sonuçları engelleyecek şekilde değiştirilmesidir.
Çarpıtma nedir gelişim psikolojisi?
Bilişsel çarpıtmalar önemli bir kavramdır çünkü bir kişinin hayatının her yönünü olumsuz etkiler. Bu gerçekliği çarpıtan düşünceler nedeniyle, kişi kendini, mevcut deneyimlerini ve geleceğini yanlış değerlendirir. Bilişsel çarpıtmaların etkisi altında düşünmek oldukça yaygındır.
Sahtecilik nedir etik?
SAHTEKARLIK NEDİR, ETİK İHLALİ NEDİR? Sahtecilik, masa başı yayıncılığı olarak da bilinir, bilimsel bir çalışma veya araştırma yürütülürken var olmayan veya tahrif edilmiş verilerin kullanılması olarak basitçe tanımlanabilen bir etik ihlalidir.
Çarpıtılmış düşünce ne demek?
Bilişsel çarpıtmalar veya çarpık düşünme olarak da adlandırabileceğimiz düşünce hatalarını, danışanın sürekli olarak yanlış ve yardımcı olmayan düşünceleri olarak tanımlayabiliriz. Danışanı rahatsız eden düşüncelerin çoğu çarpık ve gerçek dışıdır.
Çarpıtılmış ne demektir?
edilgen f. (< çarpıt-ı-l-mak) Bir şeyin doğru yolundan saptırmak, onu başka bir yöne yöneltmek, onu olduğundan farklı göstermek: gerçeği çarpıtma. Marx bu çarpıtmayı "gizemleştirme" adı altında inceler (Cemil Meriç).
Çarpıtma haberi nedir?
Dezenformasyon, kasıtlı olarak yayılan yanlış veya doğru olmayan bilgidir. Bilginin çarpıtılması anlamına gelir. Rakibi aşağılamayı, küçük düşürmeyi ve küçük düşürmeyi amaçlayan karşı propagandaya benzer.
Laf çarpıtma nedir?
Gaslighting, belirli stratejilerin kullanımıyla diğer kişiyi bilinçli veya bilinçsiz olarak yanıltmayı ve davranışlarını veya gerçeklik algılarını değiştirmeyi amaçlayan sinsi bir zihinsel taciz ve psikolojik manipülasyon biçimidir. Ayrıca bir tür sosyal etki olarak da tanımlanabilir.