Bergama Çığırtma Nedir?
Bergama Çığırtma, Türkiye’nin Ege Bölgesinde konuşulan ve özellikle Bergama ilçesinin konuşulan bir lehçedir. Bergama Çığırtma Türkçe’nin yanı sıra Yunanca ve Roma dillerinden esinlenerek oluşmuştur. Ayrıca Karşıyaka ve Dikili ilçelerinde de konuşulmaktadır. Türkiye’de özellikle Ege Bölgesi’nde konuşulan diğer lehçeler gibi Bergama Çığırtma dilinin de kendine özgü sözcükleri ve ifadeleri vardır.
Bergama Çığırtma, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde konuşulan diğer lehçelerden farklı olarak, sözcüklerinin ve ifadelerinin çoğu Yunanca ve Roma dillerinden esinlenmiştir. Örneğin, Bergama Çığırtma dilinde “çığırtma” anlamına gelen bir sözcük olan “katapalai” Yunanca “kato” ve “pale” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Ayrıca Bergama Çığırtma dilinde yaygın olarak kullanılan sözcüklerin çoğu Yunanca ve Roma dillerinden esinlenmiştir.
Bergama Çığırtma dilinin diğer Türkçe lehçelerinden farklı olarak, sözcüklerinin çoğu okunuş ve yazılış açısından farklıdır. Örneğin, “yemek” sözcüğü Bergama Çığırtma dilinde “miyemek” olarak okunur ve yazılır. Ayrıca Bergama Çığırtma dilinde özel bir gramer kullanılmaktadır. Bu gramer, Türkçe grameriyle benzerlik gösterse de, bazı farklılıklar da içermektedir.
Bergama Çığırtma dilinin, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde konuşulan diğer lehçelerden farklı olarak, sözcük ve ifadelerinde çok fazla Yunanca ve Roma dillerinden esinlenme vardır. Ayrıca Bergama Çığırtma dilinde özel bir gramer ve okunuş/yazılış kuralları kullanılmaktadır. Bu nedenle, Bergama Çığırtma dilinin öğrenilmesi, Türkçenin öğrenilmesinden daha zordur.