Hangisinde kırık olduğunda atelle tespit uygulaması yapılmaz?
Köprücük kemiği kırıklarında atel kullanılmaz.
Atel hangi durumlarda kullanılır?
Atel ne zaman kullanılmalıdır? Atellerin alçıyla birlikte kullanılması özellikle kırık kemiklerde tercih edilir. Ortopedik cerrahiden sonra da kullanılan atel, yaralanmadan sonra etkilenen bölgede şişlik oluşması durumunda acil önlem olarak da kullanılır.
Kırıklarda atel nedir?
Ateller veya destekler uzvu uzunlamasına birden fazla açıdan hareketsizleştirirken, alçı uzvu çevresel olarak sarar ve sabitler (Şekil 1). Ateller uzvun hareketini önlemek için tasarlanmış basit tıbbi cihazlardır.
Atel ile tespit nedir?
Atel, yuvarlak olmayan bir sabitleme malzemesidir ve hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilir; bu nedenle kırıklar, çıkıklar, burkulmalar ve diğer ortopedik yaralanmalar gibi akut durumlarda idealdir. Yuvarlak alçı çok yönlüdür.
Atelle hangi kırıklar tespit edilir?
Kırık bölgesini sabitlemek için kullanılan sert, düz malzemelere atel denir. Kollar ve bacaklar gibi uzun kemikleri tanımlamak için kullanılır.
Açık kırıklarda tespit yapılır mı?
Açık kırık varsa; Tespitten önce yara temiz bir bezle örtülür. Üst ve alt eklemi de içeren kırık bölge karton, tahta vb. ile örtülmelidir. Sert bir cisim kullanılarak tespit edilir (tıbbi ekiplerin erişimi olmadığı ve nakil gerektiği durumlarda). Tespit edilen bölge yükseltilir ve hareketsiz tutulur.
Traksiyon ateli hangi kırıklarda kullanılır?
Bacak uzun kemiklerinin kırıklarında bacağı gergin tutarak, kırık kemik uçlarının yumuşak dokuya, sinirlere ve büyük damarlara zarar vermesini önleyerek ağrıyı hafifletmek için kullanılan bir ateldir.
Atel hangi bölgelere uygulanır?
Kol veya bacaktaki kırıkları geçici olarak sabitlemek için bir atel (yarım alçı) kullanılabilir. Ameliyat gerektiren kırıklar için, ameliyata kadar kırık bölgesi bir atel (yarım alçı) ile izlenir. Çocuklardaki bazı kırıklar bir atel (yarım alçı) ile kalıcı olarak tedavi edilir.
Çatlak parmağa atel takılır mı?
Parmak atelleri ayrıca düşme, travma ve eklem hasarı sonucu oluşan parmak yaralanmalarının ağrısını hafifletmek için de tercih edilebilir. Parmak atelleri, özellikle kırık ve çıkık vakalarında iyileşme sürecinde parmakları hareketsizleştirmek ve doğru şekilde şekillendirmek için önemli tıbbi destek malzemeleridir.
Açık kırık atele alınır mı?
Açık kırık yarası için en iyi ilk yardım, yarayı olabildiğince temiz bir bandajla örtmek ve sıkıca sarmaktır. Bu, yaranın daha fazla kirlenmesini önleyecek ve kanamayı durduracaktır. Daha sonra kırık uzuv bir atel kullanılarak hareketsizleştirilmelidir.
Kırık kaynaması nasıl anlaşılır?
Kemik çıbanı belirtileri; ağrının azalması, hareket aralığının artması, kırık bölgesinde şişlik ve morarmanın azalması olarak sıralanabilir.
El bilek ateli ne için kullanılır?
Bilek destek ateli bileğin anatomik yapısına uyacak şekilde tasarlanmıştır. Burkulma, ağrı ve spor aktiviteleri sırasında ağrılı bölgeleri desteklemek için statik bilek atelleri ve statik sabitleyiciler satın alabilirsiniz. Sol el için bilek ateli kol etrafındaki hareketi azaltır ve koldaki sorunu ortadan kaldırır.
Atel ne durumda kullanılır?
Kırık kemikleri tedavi etmek için atel veya alçı kullanılır. Bu kırıklar kollarda, bacaklarda, ellerde, ayaklarda veya vücudun diğer kısımlarında meydana gelir. Atel veya alçılar bağ yaralanmaları, tendon zorlanmaları ve burkulmalar gibi ortopedik yaralanmaları tedavi etmek için kullanılır.
Kemik kırığı nasıl tespit edilir?
Kemik kırıklarının teşhisi: Kırık bölgesinde kanama sonucu morluklar oluşur. Kırık kapandığında kırık bölgesinde şişlik oluşur. Kırık bölgesinde deformiteye bağlı deformite oluşur. Kırık bölgesinde dokunmaya karşı hassasiyet artar ve hasta ağrı hisseder. Kırık manuel muayene sırasında tespit edilebilir.
Köprücük kemiği kırığı tespitinde ne kullanılır?
Köprücük kemiği kırıkları genellikle omuz üzerine düşme sonucu oluşur (örneğin spor sırasında veya trafik kazasında). Tanı için genellikle röntgen yeterlidir.
Atelle nereye uygulanır?
Kırık kemikleri tedavi etmek için atel veya alçı kullanılır. Bu kırıklar kollarda, bacaklarda, ellerde, ayaklarda veya vücudun diğer kısımlarında meydana gelir. Atel veya alçılar bağ yaralanmaları, tendon zorlanmaları ve burkulmalar gibi ortopedik yaralanmaları tedavi etmek için kullanılır.
Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık ve burkulmalar tespit sırasında dikkat edilmesi gereken hususlardandır?
Yara varsa temiz bir bezle örtülmelidir. Tanımlanacak alan ilk olarak yumuşak bir malzemeyle örtülmelidir. Yarayı onarmaya yönelik hiçbir girişimde bulunulmamalıdır. Buna kırık, çıkık ve burkulmanın üstündeki ve altındaki eklemler de dahil edilmelidir.
Ön kol kemiği kırıklarında atel malzemesi bulunmadığında ne yapılır?
– Kambur kırıkları atel ile sabitlenirken, ön kol kola 90 derecelik bir açıyla uzunlamasına asılır. Atel materyali yoksa, sabitleme ceket veya gömlek eteğini ön kolun üzerine kaldırarak ve yerinde sabitleyerek gerçekleştirilir.
Ön kol kemiği kırıklarında atelle tespit işleminde ön kol boyuna nasıl asılır?
Kol askısı ile ön kol, bilek ve el sabitleme: Kırık dirsek ve bilek ekleminin hareketini engellemek için yaralı ön kolun altına üçgen bir kol askısı yerleştirilir. Üçgenin iki ucu hastanın/yaralı kişinin boynunun arkasına düğümlenir ve aşırı hareketi engellemek için geniş bir bandajla vücuda bağlanır.